Huiselijk, warm en authentiek

11-03-2024


Huiselijk, warm en authentiek. Dat was de doelstelling toen ik ergens in 2010 mijn praktijk opende. Een huisje in de tuin, leuk aankleden en hup de deuren konden open. Nu, dit was nog de tijd waarin coaching, zeker in een klein dorpje, onbekend en dus onbemind was. De cliënten stroomden dan ook niet direct binnen en ik moest me als nieuwkomer echt wel wat bewijzen, want naast de coaching was ik ook nieuw in het dorp, dus geen evidentie. Na een tijdje startte ik met zachte mindful yogasessies, volledig gericht op vertraging, adem en ruimte creëren. Ik gooide elke week mijn meubilair uit het tuinhuisje en legde vijf matjes. Was het door de eenvoud, het kleine groepje of de soort yoga? In ieder geval, het sloeg aan. Ik heb jarenlang de eer gehad om een vast groepje te begeleiden. De sessies waren eerder therapeutisch en oh, wat zag ik de groep groeien en bewust worden. Ondertussen vonden steeds meer cliënten de weg en ging ik van loopbaancoach naar stress- en traumacoach. Ik verdiepte me steeds meer door alle soorten opleidingen uit het vak mee te pikken, maar ik leerde vooral immens veel van mijn cliënten en de vlieguren in de praktijk.

Ondertussen staat er naast mijn tuinhuisje een heuse Afrikaanse hut. Gebouwd tijdens corona door mijn handige man en schoonvader. Ook hier was eenvoud, warmte en rust het motto. Nu kunnen de yogasessies en alle lichaamsgerichte methodieken die ik aanbied hier doorgaan. Een zalige plek, waar de hectiek van de dag even niet bestaat.

Nu zijn we jaren verder en zou ik het anders kunnen aanpakken, maar ik heb geleerd dat juist de eenvoud en het huiselijke karakter van mijn huisje zorgen voor de rust. Als ik cliënten hun schoenen zie uitschoppen en zich nestelen in de zetel met een dekentje, dan maakt mijn hart een sprongetje. Want eigenlijk is mijn allergrootste doel veiligheid creëren, zodat denken en voelen verbonden kunnen worden en er keuzes kunnen worden gemaakt vanuit een open verlangen en een congruentie met jezelf. Nu ga ik nog wat verder door dezelfde ingrediënten te gebruiken, met als extra middel reizen en/of interieur, maar steeds met hetzelfde doel voor ogen: de veiligheid in jezelf vinden.